Wagosuszarki

Wagosuszarki to urządzenia przydatne w laboratorium, dziale kontroli jakości oraz na dziale produkcyjnym. Badanie zawartości wilgoci w wytwarzanych produktach to jeden z najważniejszych parametrów jakościowych. To zawartość H2O w produkcie sprawia, że dany towar ma właściwą konsystencję, odpowiedni termin przydatności do spożycia czy odpowiednie parametry fizykochemiczne.

Wagosuszarki

wagosuszarka

Źródło: wagi-elektroniczne.pl

Mierzenie wilgotności w produktach metodą suszarkową jest najlepszą metodą kontroli, cechuje się jednak bardzo długim czasem suszenia, co jednocześnie wydłuża otrzymanie wyniku bieżącej produkcji. Dzięki zastosowaniu wagosuszarki do określania wilgotności uzyskujemy w znacznie krótszym czasie porównywalny wynik z metodą suszarkową. Wykorzystując wagoszuszarkę często skracamy czas badania zawartości wody z kilku godzin do zaledwie kilkunastu minut. Warto jednak pamiętać, że to właśnie metoda suszarkowa badania wilgotności jest formą odniesienia. Na wagosuszarce możemy wyznaczyć zawartość wody w zasadzie w każdym produkcie. Odpowiednio dopasowane parametry wagosuszarki tj. np. ustawienia temperatury i wcześniejszego przygotowania wagosuszarki do pracy, umożliwiają szacować wilgotność produktów spożywczych np. wilgotność mięsa i wielu innych oraz produktów chemii budowlanej, a nawet wilgotności szlamu zanieczyszczeń.

Wagosuszarki ze względu na mody pracy dzielimy na 3 poziomy: wagosuszarki poziom profesjonalny przeznaczony jest dla użytkowników, którzy wymagają krótkiego czasu próbkowania oraz produktów o niskiej zawartości wilgoci przy jednoczesnej temperaturze próbkowania nawet 200°C.

Czy prezentowana tu problematyka jest według Ciebie niebanalna? Jeśli tak, to dodatkowe materiały zobacz w serwisie (https://reling.pl/o-nas), który zobaczysz tu. One też Cię zaciekawią.

Profesjonalne wago suszarki na wyświetlaczu prezentują wykres – krzywa suszenia. Wagosuszarki poziom standardowy ciągle oferują wysoką jakość, jednak dostępny zakres temperatury jest mniejszy i mamy do dyspozycji mniejszą ilość modów pracy. Wagosuszarki poziom podstawowy to najrozsądniejsze rozwiązanie do zastosowania technologicznego – natychmiastowego określania wilgotności w warunkach produkcyjnych (porównaj na tej stronie). Niewysoka cena i prosta obsługa to główne zalety wagosuszarki poziom podstawowy. Ważnym parametrem wago suszarki jest temperatura komory grzewczej, niezwykle pomocnym jest np. zestaw do kalibracji temperaturowej. Wagosuszarka powinna posiadać dodatkowo szalki jednorazowe – aluminiowe tacki do nakładania próbki. W przypadku substancji o konsystencji ziół szalkę jednorazową można stosować wielokrotnie, przy niektórych substancjach tacka nadaję się do użycia tylko jeden raz. Na rynku można zakupić szalki do wagosuszarki wielorazowego użytku. Do określania zawartości H2O w cieczach stosuje się filtry z włókna szklanego do wago suszarki. Wagosuszarki to tylko jedna z propozycji, jeśli chodzi o wagi elektroniczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*