Jak wyglądało w przeszłości trzymanie żywności w niskiej temperaturze, aktualnie używane urządzenia chłodnicze

Już w starożytnych czasach ludzie umieli w pewnym zakresie stosować lód i śnieg do chłodzenia różnych rzeczy. Trzymane w jaskiniach bryły śniegu lub logu dawały możliwość tego, żeby przed długi okres czasu utrzymywać odpowiednio niską temperaturę. Innymi metodami na przechowywanie lodu były doły obłożone słomą, taką metodę z kolei wykorzystywali mieszkańcy Rzymu.

egipt

Autor: Egypt Excursions Online
Źródło: http://www.flickr.com
Przed wiekami zaczęły powstawać również pierwsze wersje chłodziarek. Tak naprawdę to w Indiach i Egipcie zaczęto wykorzystywać porowate naczynia, w których efekt chłodzący był otrzymywany przez odparowanie z nich wody.

Cały czas nurtuje Cię ów wątek? Kliknij w podany link i pod nim mamy moja strona internetowa (http://www.routimo.com/funkcjonalnosci/planowanie-optymalizacja-tras/), gdzie odkryjesz ekstra treści.

W XIX wieku chłodnictwo zaczęło się rozwijać w szybkim tempie, między innymi dlatego, że odkryto wpływ wyższej temperatury na rozwój mikroorganizmów i grzybów. (Ocieplenie poddasza) Urządzenia chłodzące wykorzystywać też zaczęto do konserwowania i utrwalania jedzenia. Obecnie używa się do tego wiele najróżniejszych urządzeń, wśród których część z nich potrafi utrzymywać temperaturę nawet do -270 stopni.izolacje z pianki

klimatyzacja

Autor: Dick Thomas Johnson
Źródło: http://www.flickr.com
Po urządzenia chłodnicze chętnie sięgają różne dziedziny przemysłu. Jednym z największych ich odbiorców takiego urządzeń jest przemysł spożywczy, gdyż dzięki ich zastosowaniu można przechowywać dowolną żywność przez pożądany okres czasu. Generalnie przeważnie chłodnicze urządzenia będzie się dzielić na chłodziarki i zamrażarki. Chłodziarki mają możliwość utrzymywania zakresu temperatur od zera do kilku stopni, przez co żywność nie jest zamrożona, a jednocześnie przy niskiej temperaturze nie będzie się psuła. (Izolacja natryskowa) Z kolei zamrażarki dają możliwość uzyskania temperatury nawet do kilkudziesięciu stopni na minusie, pozwalając tym samym na przechowywanie żywności w stanie głębokiego zamrożenia. Wiele przedsiębiorstw decyduje się także na realizację dużych chłodni w budynkach, będą to na przykład najróżniejsze firmy dystrybucyjne czy producenci różnej żywności. Przy takich obiektach bardzo istotne są porządne izolacje instalacji chłodniczych i właściwe wykonanie budynku, dzięki temu cały obiekt będzie posiadał odpowiednią wydajność energetyczną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*